Maria Randjelovic
1 av 2
Utvecklingshcef Maria Randjelovic på primärvårdscentrum. Foto: Emma Garzon
Videorum med skärmar och mikrofon, på vårdcentralen i Söderköping.
2 av 2
Digital vårdcentral med skärmar och mikrofon. Arkivbild. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Regionen öppnar vårdcentral på nätet

1:26 min

Efter nyår kan den som behöver träffa en landstingsläkare i Östergötland sitta hemma och både boka mötet och koppla upp sig mot läkaren via telefon eller dator.

Tjänsten kallas Digitala vårdcentralen Region Östergötland.

Patienterna kommer att själva kunna boka tider med läkarna, men läkarna kommer inte att bedöma alla symtom eller åkommor via videolänk.

– Vi håller på att jobba med de frågorna för att kunna vara tydliga med det så att patienten kan ha rätt förväntningar på besöket. Det kommer att framgå tydligt i samband med att man bokar, säger Maria Randjelovic som är utvecklingschef på primärvårdscentrum.

Primärvården räknar med att den nya digitala läkartjänsten startar efter nyår. Några av regionens egna läkare inom primärvården som kommer att tala med patienterna via länk, säger Maria Randjelovic.

Läkarkontakter via videolänk är en tjänst som närmast exploderade i populäritet förra året. Då var det nästan enbart privata aktörer som erbjöd konsultation via videosamtal och landets regioner och landsting betalade.

På några håll i landet finns nu region- eller landstingsägda varianter av tjänsten. Och enligt planerna alltså också snart i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".