Prästern och pilgrimmen Gösta Tingström går runt domkyrkan i protest mot hur kyrkan fungerar.
Prästern och pilgrimmen Gösta Tingström går runt domkyrkan i protest mot hur kyrkan fungerar. Foto: Andreas Åsenheim/Sveriges Radio
Östergötland

Han är prästen som vill fira Luther med en ny reformation

2:26 min

Gösta Tingström är prästen som vill fira 500-årsjubileumet av reformationen med ytterligare en reformation av kyrkan. Nu vandrar han 500 varv runt landets domkyrkor för att protestera.

Gösta Tingström är prästvigd i Svenska kyrkan. Men idag driver han en egen verksamhet och har bland annat medverkat i TV-programmet "Gifta vid första ögonkastet".

I år firas det att det var 500 år sedan Martin Luther ska ha spikat upp sina tester på en kyrkport i Tyskland. Och Gösta Tingström tycker att det är dags för en ny reformation av kyrkan.

– Luther protesterade och vi tycker att det smartaste sättet att fira ett protestantiskt 500-årsjubileum är att protestera igen mot hur det funkar i kyrkan.

Och han menar att kyrkan har två stora problem.

– Dels det strukturella, att vi tappar medlemar och att det är tomma kyrkor. vi borde se att det är en stor kris i kyrkan. Det andra handlar om andlighet. Kyrkan är inte så andlig. Som präst kallas jag för själasörjare men jag har inom kyrkan inte fått en enda timmes utbildning om vad själen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista