Lastbilar.
Lastbilarna på bilden har inget med polisens kontroller att göra. Foto: Hasse Holmberg/TT
Östergötland

Polisen granskade brottslighet i den tunga trafiken

Förra veckan hade polisens trafikgrupper extra fokus på yrkestrafiken. I polisregion Öst resulterade det i över 100 upptäckta brott.

Under vecka 41 hade polisen en nationell fokusvecka där poliser med speciell kompetens skulle titta på tung trafik.

– Att vi gör de här kontrollerna handlar i första hand om trafiksäkerheten. Fordonen ska vara i bra skick och förarna ska inte arbeta mer än tillåtet, säger Per Lange som är trafiksamordnare i polisregion Öst i ett pressmeddelande.

Kontrollerna utfördes till största del på kontrollplatser utmed E4:an i Norrköping, Linköping, Jönköping och Nyköping. 

– De som jobbar med detta har ett tränat öga för att kunna se detaljer som är värda att kontrollera. Det kan exempelvis röra sig om tecken på att fordonet är för tungt lastat, säger Per Lange.

Men kontrollerna gällde till exempel också brottet "cabotage". Det handlar om otillåten transport inrikes och som kan vara svår att upptäcka, enligt polisen. Fordonet har tillstånd att köra en last till en ort i Sverige och för att inte köra tomt i onödan får det sedan ta en ny last inrikes på vägen tillbaka. Men om det missbrukas och ett utländskt fordon kör inrikes transport utan tillstånd blir det ett brott. Det kräver noggrann genomgång av både färddator, tillstånd och olika lastdokument.

– Att jobba mot den här verksamheten innebär ju också att vi slår ett slag för att konkurrenssituationen ska bli mer rättvis. De företag som bryter mot reglerna får ekonomiska fördelar vilket slår mot de som sköter sig, säger Per Lange.

Det vanligaste brottet som upptäcktes under förra veckan var brott mot kör- och vilotider. Även brister på fordonen var relativt vanligt.

Resultat av kontrollerna

Överträdelser av kör- och vilotider: 111
Fordon med brister: 38
Hastighetsöverträdelser: 16
Överlastning: 15
Hindrade från fortsatt färd: 6
Lastsäkring: 5
Olaga inrikestrafik/cabotage: 2
Körförbud: 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista