Lina Arvidsson med föräldrarna Anne-Louise och Per Arvidsson
Lina Arvidsson får hjälp av föräldrarna Anne-Louise och Per Arvidsson Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Svårt för unga på landsbygden att ta sig till gymnasiet

1:46 min

Gymnasieelever har inte rätt till skolskjuts. När bussen inte längre går på en del orter så tvingas flera att lösa resorna på egen hand.

Med åtta kilometer till närmsta busshållplats så tvingas Martine Berntsson och hennes man att skjutsa dottern mellan Labbetorp utanför Tjällmo och skolan i Linköping varje dag.

Men barnens möjlighet att gå gymnasiet borde inte hänga på föräldrarnas möjlighet att skjutsa, säger hon. 

– Man önskar att det skulle vara en likvärdighet för alla barn och att alla ska ha samma möjligheter och gå på gymnasiet säger Martine Berntsson.

Men alla har inte samma möjlighet. Och den möjligheten blev ännu mindre förra året när Östgötatrafiken la ner flera busslinjer på landsbygden.

Jag tycker synd om de föräldrarna som bor på landet som inte har möjlighet att skjutsa. Deras ungar blir helt strandsatta

De som drabbades värst var gymnasieungdomar som inte har rätt till skolskjuts och inte heller något körkort. 

Martine Berntsson är glad att de har kunnat lösa dotterns gymnasiependling men hon är orolig för att en del gymnasieungdomar på landsbygden kan drabbas hårt.

– Jag tycker synd om de föräldrarna som bor på landet som inte har möjlighet att skjutsa. Deras ungar blir helt strandsatta menar Martine Berntsson.

Vi flyttar oss till samhället Varv utanför Motala. Där bor Lina Arvidsson med sambo och barnen. Deras son Rasmus går i gymnasiet i Motala men sedan förra året har han förlorat möjligheten att på ett enkelt sätt ta sig till skolan.

Han tvingades flytta till morföräldrarna som nu kör honom till och från skolan varje dag berättar Rasmus mamma Lina Arvidsson.

– Både jag och pappa jobbar på andra orter så vi löste det genom att han fick flytta till mormor och morfar som har möjlighet och skjutsa honom fram och tillbaka, berättar Lina Arvidsson mamma.

Även hon uttrycker oro för att en del inte kan lösa barnens pendling till skolan något som kan leda till att folk flyttar från landsbygden eller låter barnen hoppa av gymnasiet.

– Det har pratats både om att flytta härifrån och om att det vore  lättare att hoppa av, säger Lina Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista