Olle Johansson (S), utbildningsnämndens ordförande i Norrköping.
Olle Johansson (S), kommunalråd i Norrköping. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Norrköping

Så jobbar Norrköpings kommun med skadegörelse på förskolorna

1:47 min

Nedskräpning och vandalisering drabbar många förskolor i Norrköping. Hur jobbar kommunen med det? Och vad kan de göra mer?

– Jag vet att det är ett problem och jag blir otroligt ledsen, säger Olle Johansson(S), kommunalråd i Norrköping.

Förskolor som är extra utsatta har bland annat fått fler väktare och bättre belysning. Dessutom har man röjt på vissa förskolegårdar så att det ska bli öppnare. Olle Johansson säger att kommunen på kort sikt behöver lägga mer pengar på att bevaka förskolegårdarna.

– Är kameraövervakning en möjlighet? Det kostar pengar och alla kronor vi behöver lägga på onödiga saker får vi mindre pengar till det vi verkligen tycker är viktigt - våra barn.

Enligt Olle Johansson är förskolan ingen offentlig plats. I dag har förskolorna staket runtomkring, men det är väldigt svårt att ha så höga stängsel att ingen kan komma in.

Varför tror du att personer är på förskolegårdar på kvällar och nätter?

– Det är en bra fråga. Vi kanske ska försöka ha en dialog med våra ungdomar och fundera över varför de dras till förskolegårdar, säger Olle Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista