Östgötatrafiken, buss, fjärbusscentralen Linköping
Östgötatrafiken, buss, fjärbusscentralen Linköping Foto: Rosmari Karlsson / Sveriges Radio

Nytt hopp om pendling för gymnasister på landsbygden

1:46 min

Med sikte på bättre pendling för gymnasister på landsbygden ska nu kommunerna och regionförbundet gemensamt kartlägga hur alternativen ser ut idag.

– Vi ska se över så vi åtminstone vet hur många gymnasieungdomar som saknar möjlighet att ta sig till skolan med hjälp av kollektivtrafiken, säger Göran Gunnarsson. 

När politikerna förra året valde att lägga ner 28 landsbygdslinjer var det framför allt gymnasieeleverna som drabbades värst. För många av dem fanns det plötsligt inga bussar som gick till skolan. I en del kommuner sa politikerna att gymnasieungdomarna i mån av plats fick åka med skolskjutsen, men i några andra kommuner tvingades föräldrarna själva lösa transportfrågan.

Men nu vill regionens Trafiknämnd med hjälp av kommunerna kartlägga situationen för gymnasieelever på landsbygden och förhoppningsvis komma fram till en gemensam lösning som kan hjälpa majoriteten av eleverna säger Göran Gunnarsson.

– Den enda chansen vi har (kommuner och regionen) är att göra något för ungdomarna tillsammans, menar Göran Gunnarsson.

Samtidigt förändrar Trafiknämnden sin grundsyn på gymnasieeleverna som resenär i kollektivtrafiken. Vid tidigare beslut om nedläggning av busslinjer togs det nästan ingen hänsyn till antal elever som reste med de linjerna. Men nu säger Göran Gunnarsson att de i framtida beslut kommer att ta större hänsyn till gruppen.

– Vi jämställer dem med arbetspendlare, säger Göran Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista