Fredrik Fernqvist, forskare SLU Alnarp
1 av 3
Forskaren Fredrik Fernqvist har studerat framtidens grönsaksdisk Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Håkan Schroeder, dekan SLU Alnarp
2 av 3
Håkan Schroeder, dekan SLU Alnarp Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Samarbetet Tillväxt Trädgård
3 av 3
Tillväxt Trädgård är ett samarbete mellan flera aktörer inom forskning och trädgårdsnäring Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Linköping

Framtidens grönsaksdisk presenteras på årlig trädgårdskonferens

4:13 min

Aktuell forskning är i fokus när ett hundratal representanter från Sveriges Lantbruksuniversitet och trädgårdsnäringen just nu samlas i Linköping.

Tillväxt trädgård är ett samarbete mellan bland andra SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet och LRF trädgård med fokus på att skapa tillväxt och hållbar utveckling i trädgårdsnäringen.

– Vi har ett starkt samarbete mellan forskare och odlare sedan 10 år tillbaka, säger Håkan Schroeder, dekan på SLU Alnarp.

Nya resurser behövs ständigt för att driva forskningen vidare, tillägger Håkan Schroeder, som också berättar att en del besked om framtiden gavs tidigare under dagen när landbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte konferensen.

Sist på dagens program står rubriken "Framtidens grönsaksdisk", en presentation av forskaren Fredrik Fernqvist, som tittat på hälsotrender och utvecklingen av vad vi kommer att äta och hur vi vill ha det presenterat i butikerna om några år.

– Vi ser att olika kålsorter ökar, och ännu fler kommer. Det ska också vara lätt att tillaga, så gärna färdigskuret, säger Fredrik Fernqvist, hortonom vid SLU.

Som framtidsområde nämns även gurkan, enligt forskaren den grönsak där det hänt minst i utvecklingen, men med forskning och vilja kan den följa samma utveckling som tomaten med nya färger och former i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista