Linda Snecker.
Linda Snecker. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Östergötland

Man skickade penisbild till Linda Snecker - nu åtalas han

0:49 min

En man i 40-årsåldern har åtalats för att ha skickat en penisbild till östgötske riksdagsledamoten Linda Snecker, som är rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Det är en seger för mig att det väcks åtal men också för alla de kvinnor och tjejer som är utsatta för sexuella trakasserier, säger hon till P4 Östergötland.

I åtalet om sexuellt ofredande finns bland annat en utskrift av chatten där penisbilden bifogats.

Den åtalade tillstår att bilden föreställer hans könsorgan, men mannen hävdar att han vid tillfället inte hade tillgång till internet och att hans dator använts av någon annan.

Det här är ett steg i att få andra att våga anmäla.

Aftonbladet noterar att den misstänktes personnummer också syns på en bild som skickats till Snecker. Men mannen, som tidigare dömts för bland annat ofredande, nekar till brott.

– Jag hade ingen aning om vem han var men han visste ju vem jag var, säger Snecker om mannen.

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, konstaterar att det är lika allvarligt vem som än sextrakasseras - men hon tror att politiker är mer utsatta än andra.

– Det är allvarligt om man försöker att påverka riksdagsledamöter, säger hon till tidningen.

Nu hoppas Linda Snecker att andra också vågar polisanmäla.

– Det här är ett steg i att få andra att våga anmäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista