Visning
1 av 2
Tänk på dig själv och dina andra barn innan du hjälper ditt barn att köpa bostad. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Emma Persson.
2 av 2
Emma Persson boendeekonom på SBAB. Foto: Klemner Studio

Tänk på detta när du hjälper barnen att köpa bostad

2:40 min

Tänk långsiktigt på dina andra barn och ditt framtida boende innan du hjälper ditt barn att köpa bostad. Det säger boendeekonom Emma Persson som även reder ut juridiska frågor.

Emma Persson tipsar om att skriva ett skuldbrev mellan sig och barnet. I det kan man reglera om det ska tillkomma en ränta och hur barnet ska betala tillbaka pengarna, om barnet ska det.

–  Jag tycker att man kan ta tillfället i akt att prata med barnet om räntor och amorteringar. Att göra det mer som en affärsuppgörelse, för barnets skull. Att faktiskt lära sig något på kuppen, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Som medlåntagare står föräldrarna på lånet, och då blir de solidarisk betalningsansvariga. Det betyder att banken kan kräva både föräldrarna och barnet att betala tillbaka skulden. Emma Persson tipsar om att skriva ett regressavtal där det står att även barnet står med på lånet.

– Om barnet skulle få en knäpp och dra till Thailand och aldrig komma tillbaka.

När man som förälder tar lån till barnens bostad knaprar det på ens eget låneutrymme.

– Banken ser ju att du har den skulden och då blir det svårare att agera kring nästa boende eller ta nya lån för renovering, förklarar Emma Persson.

Det är även viktigt att tänka på att ha en plan hur länge man som förälder ska stå med som medlåntagare. Om du äger hela bostaden måste du fråga Bostadsrättsföreningen om du får hyra ut lägenheten till dina barn.

Fem tips vad du ska tänka på som förälder när du hjälper ditt barn att köpa bostad:

  1. Tänk på hur du ska hjälpa dina andra barn med bostad och ditt framtida boende. Om du hjälper dina barn med lån blir det svårare att ta andra lån.
  2. Skriv ett skuldbrev mellan dig och barnet, där det exempelvis står hur barnet ska betala tillbaka och om det ska tillkomma en ränta.
  3. Om du är medlåntagare - skriv ett regressavtal där det står att även barnet står med på lånet.
  4. Ha en plan hur länge du som förälder ska stå med som medlåntagare.
  5. Prata räntor och amorteringar med barnen så att de lär sig något på kuppen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".