Torbjörn Pettersson och handlare Martin Andersson framför butikshyllorna i närmatbutiken  i Bestorp.
Torbjörn Pettersson och handlare Martin Andersson i Bestorp. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Den svenska lättölen tynar (nästan) bort

1:38 min

Lättölen kan snart vara omkörd försäljningsmässigt av den nyare alkoholfria ölen som fortsätter att öka. Det visar de senaste siffrorna från Sveriges bryggerier.

Linköpingsbon Torbjörn Pettersson skulle sakna lättölen om den försvann helt.

– Jag beklagar för det finns ju inte så mycket att välja på. Av tradition dricker jag lättöl till maten. Då får man väl övergå till vatten. Inte lika lustbetonat, säger Torbjörn Pettersson.

Förra året såldes 16 miljoner liter lättöl i Sverige mot 100 miljoner liter i början av -90-talet.

Och kurvan fortsätter neråt även i år, medan den alkoholfria ölen fortsätter att öka, plus 25 procent. Och inom fem år kan de här kurvorna korsas, säger Fredrik Sörbom på branschföreningen Sveriges bryggerier.

– Den alkoholfria ölen ser ut att kunna då inom fem års sikt bli större i volym jämfört med lättöl som har minskat ungefär tio procent till under de senaste tolv månaderna, säger han.

De tre matvarujättarna Hemköp, Coop och Ica lämnar i stort sett samma uppgifter till nyheterna om sin respektive försäljning av lättöl och alkoholfri öl. En bild som även stämmer bra med den nationella.

I närbutiken i Bestorp utanför Linköping visar handlare Martin Andersson var ölen i hans butik finns. Han tror inte att lättölen kommer att försvinna helt.

– Nej, vi har ju en tradition av att brygga lättöl i Sverige. Det känns inte som att det är lättölen som minskar så mycket här utan det är framför allt den alkoholfria ölen ökar. Och det är ju för att den har en god smak, säger han.

Och Fredrik Sörbom på Sveriges bryggerier tror inte heller han att lättölen kommer att försvinna helt eftersom den fortfarande är populär som dryck till lunchen på många restauranger.

Och han tror att lättölen snart - eller kanske redan - har nått sin lägsta försäljning.

– Jag tror den kommer stanna upp på en femton-tio miljoner liter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista