Flyktingar utsattes för ocker

1:08 min

De tjänade minst 1,3 miljoner kronor på att hjälpa flyktingar att få arbets- och uppehållstillstånd baserade på falska uppgifter. I dag, onsdag, väcktes åtal för grovt ocker.

Ligan avslöjades vid ett tillslag i Norrköping för snart ett år sedan. Två män från Norrköping åtalas nu för grovt ocker. En tredje man åtalas för medhjälp till grovt ocker. Samtliga nekar till brott.

Det handlar om sju ockerfall. Varje flykting fick betala runt 200 000 kronor för att få arbets- och uppehållstillstånd. I målet är dessutom cirka 9 miljoner kronor förverkat av huvudmannen.

– Men det är pengar som han fått till sig av ospecificerad brottslig verksamhet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Johan Kjellsson.

Johan Kjellsson skriver i åtalet att de åtalade männen utnyttjat migranternas särskilda utsatthet och att det hela har skett i organiserad och planerad form, därför bedömer han brottet som grovt. Enligt Johan Kjellsson har man bevisning i form av telefonavlyssning, målsägandes uppgifter och skriftlig bevisning.

– Vi är anser att bevisläget är gott. Sedan är det upp till tingsrätten att bedöma bevisningen och rubriceringen, säger Johan Kjellsson.

Tror du att det här ärendet gör att ni får bukt med problematiken?

– Det vet jag inte. Det är i alla fall en signal om att det inte är riskfritt att ägna sig åt den här typen av verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista