Ayman Cherkaoui, särskild rådgivare till chefsförhandlaren i COP22
1 av 2
Ayman Cherkaoui, särskild rådgivare till chefsförhandlaren i COP22 Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Lars Ronnås, Sveriges klimatambassadör
2 av 2
Sveriges klimatambassadör Lars Ronnås Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Linköping

Uppvärmning på Liu inför stora klimatmötet

5:11 min

I november samlas världens ledare för att arbeta vidare med Parisavtalet på klimatkonferensen COP23 i tyska Bonn, men redan idag diskuterades innehållet med inbjudna gäster på Linköpings Universitet.

Över 190 länder skrev i december 2015 på det så kallade Parisavtalet, där man gemensamt ska arbeta för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att jordens temperatur ska öka mindre än två grader och länder som drabbats av klimatförändringar ska få stöd från omvärlden.

I början av november inleds årets stora klimatmöte i tyska Bonn, även om Fiji, ett land som själv fått uppleva effekterna av klimatförändringar, står som värd. För att samtala om vad som kommer att diskuteras där, bjöd Linköpings Universitet under onsdagen in till seminarium tillsammans med bland andra Miljö- och energidepartementet.

– För att det ska bli en flod, så måste det vara bäckar och åar, säger Lars Ronnås, Sveriges klimatambassadör på plats i Linköping idag, som svar på frågan vad Sverige kan bidra med i sammanhanget.

Han utvecklar resonemanget med att det handlar om att börja lokalt i städerna. Att tänka på klimatet när man arbetar med stads- och trafikplanering, avfallshantering och hur man ordnar med energiförsörjning. Nya tekniker i ett land kan inspirera andra länder.   

Det senaste året har Marocko, efter klimatmötet i Marrakech för snart ett år sedan, varit ordförandeland i förhandlingarna. På plats i Linköping under onsdagen fanns även Ayman Cherkaoui som är särskild rådgivare till presidenten och chefsförhandlaren i klimatförhandlingarna i år.

– Jag är försiktigt optimistisk inför framtiden, eftersom vi ser ett stort engagemang för att stoppa klimatförändringarna, men jag är samtidigt orolig eftersom vi är långt från vårt mål på en maxökning av jordens temperatur med två grader, berättar Ayman Cherkaoui.

Seminariet i Linköping idag arrangerades av Centrum för klimatvetenskap- och politikforskning vid Liu, miljö- och energidepartementet, Marockos ambassad, forskningsprogrammet Mistra Geopolitics samt studentförbundet för utrikesfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista