Back med leksaker, gåvagn
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio

Allt mer stöd för utökad rätt till förskola

1:11 min

I somras presenterade både Centerpartiet och Moderaterna olika förslag som handlade om att öka rätten till förskola.

Nu har några socialdemokratiska riksdagsledamöter, bland andra Teresa Carvalho från Norrköping, skrivit en motion till riksdagen om det. Det är barnets behov och inte föräldrarnas situation som ska bestämma rätten till förskola menar motionsskrivarna. 

– Vi tycker att det är lite förlegat när man ser så strikt på rätten till förskola och begränsningen på 15 timmar. Vi behöver se över regelverket så att man i större utsträckning tar utgångspunkt i barnet behov, säger Teresa Carvalho.

Även i en del kommuner har frågan diskuterats och det finns också kommuner som redan har fattat beslut om att utöka den garanterade veckotiden. Begränsningen enligt Teresa Carvalho drabbar oftast de barn som behöver förskolans pedagogiska arbete mest.

– I många kommuner så minskar rätten för barnet att gå i förskola när föräldrarna hamnar i en situation som innebär att de är hemmavarande, exempelvis för att man är föräldraledig eller av andra orsaker som egentligen inte har med barnets behov och göra, menar Teresa Carvalho.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".