Ödeshög

Mindre socker piggar upp pensionärer

2:06 min

Åtta pensionärer på Solgårdens äldreboende i Ödeshög har fått en bättre hälsa. Det blir mindre sött i maten nu konstaterar 92-åriga Sara Andersson.

– Ja, men det är bara bra.

Är det lika gott?

– Det är olika förstås men ja, det är det allt, säger hon.

Sara Andersson äter med god aptit, konstaterar undersköterska Annelie Westrin på äldreboendet Solgården i Ödeshög.

Sedan i somras har personalen på äldreboendet sett över matinköpen och ändrat rutinerna för att minska medicinanvändningen och besvären för åtta av pensionärerna med diabetes. Susanne Wik är sjuksköterska i kommunen.

– Vi hade boende här med lite höga blodsockervärden. Så vi ville starta något nytt och försöka göra det bättre för de boende så de skulle må bra, säger hon.

Kommunen kontaktade diabetessjuksköterska Lena Lind på vårdcentralen i Ödeshög, som Östgötatidningen var först med att berätta.

Lena Lind har sedan utbildat och uppdaterat all personal på boendet och även i hemtjänsten om diabetes.

– Man lär sig ju om diabetes i utbildningarna men jobbar man inte med det så faller det i glömska.

Efter fyra månader har man sett en tydlig effekt av arbetet med att minska sockret i maten och öka medvetenheten om sjukdomen och hur den ska skötas. 

– Vi tar ju ett långtidsverkande blodsocker och det har ju sjunkit med tjugo enheter ungefär, säger sjuksköterska Susanne Wik.

– Det är jättebra och betyder mindre medicin och mindre lidande för att vi förhindrar komplikationer, säger Lena Lind. Vi får bättre sårläkning om du har sår.

Men det är ganska få personer ni har sett effekten på. Kan man dra några större slutsatser av det?

– Ja, det tycker jag att man kan göra. Även om vi nu har provtagit åtta stycken före och efter så ser vi ju en väldigt stor skillnad.

– Det är ju alla de här små förändringarna som gör stora förändringar. Plus att det goda samarbetet man får mellan de boende personalen på avdelningarna och vårdcentralen och vi sköterskor här - det har gjort att det blivit ett väldigt bra resultat, säger Susanne Wik.

Har ni aldrig kakor och sådant nu?

– Jodå, men inte lika mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista