Ewa
Ewa som berättar om reaktionerna efter #Metoo
Östergötland

Starka reaktioner efter #metoo

2:09 min

Kampanjen för att uppmärksamma sexuella övergrepp mot kvinnor, #metoo har engagerat många. Men den kan också sätta igång mycket känslor för den som utsatts för övergrepp.

Så var det för Ewa som under sin uppväxt blev sexuellt utnyttjad av en då närstående person. När kampanjen drog igång fick hon en stark kroppslig reaktion.

– Jag fick ångest och även stresspåslag när jag skulle träffa andra människor för jag förstod att man skulle prata om metoo, säger Ewa till Sveriges Radio. 

Idag är Ewa i 50-års åldern och har fått hjälp att bearbeta det hon har varit med om. Men trots att hon mår bra idag och känner att hon har gått vidare i livet påverkades hon mycket när kampanjen #metoo började diskuteras på olika sätt i hennes närhet. Bland annat planerade hon för hur hon skulle kunna undvika fikastunden på jobbet om samtalsämnet skulle komma upp.

– Jag hade en flyktberedskap, jag var beredd att gå därifrån om det skulle bli för jobbigt, säger Ewa.

Eva menar inte att #metoo ska tonas ner eller avslutas, tvärtom tycker hon den är jätteviktig men däremot önskar hon att de som deltar i de här samtalen ska vara uppmärksamma på sin omgivning för att kunna ge stöd eller fånga upp dem som har utsatts för övergrepp.

– Jag hoppas att vi alla människor kan ta hand om varandra och vara uppmärksam på hur de runt omkring oss mår, säger Ewa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".