Gravljus i minneslunden på Hovdestalunds kyrkogård i Västerås.
Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Östergötland

Prästen tipsar: Så stöttar du en vän i sorg

2:00 min

Vi står inför den största högtiden som handlar om att hedra våra döda: Alla helgons dag. Nu går Svenska kyrkan ut med "Första hjälpen vid sorg" – råd om hur vi ska bemöta vänner och kollegor som drabbats av sorg.

Vad är "Första hjälpen vid sorg" och varför gör ni det här?

– Enligt en sifo-undersökning som har gjorts på uppdrag av Svenska kyrkan har 7 av 10 svarat att de upplever att det är väldigt svårt att hantera det här med sorg och död, berättar Margareta Hagberg, präst i Kolmårdens församling.

Sifo-undersökningen bygger på 4 200 intervjuer och visar att 95 procent anser att det är viktigt att finnas där för människor som sörjer, samtidigt som många är osäkra i mötet med andra människors sorg.

Nära 7 av 10 (68 procent) har upplevt att de inte vetat vad de ska göra eller säga till en person som sörjer. 71 procent skulle vilja bli bättre på att möta människor som sörjer.

Bland unga, 18-29 år, uppger nästan 4 av 5 (79 procent) att de vill vara bättre förberedda.

 Så stöttar du en vän i sorg

  1. Ta ansvar för kontakten. Lägg inte över ansvaret på den som sörjer. Hör av dig på det sättet du tycker passar och var inte rädd att återkomma en gång till.
  2. Bryt tystnaden. Det viktigaste är inte vad vi säger, utan att vi visar att vi är där och tänker på dem. Ibland kan till och med ett sms vara bättre än ett telefonsamtal.
  3. Ge utrymme. Att den som sörjer får berätta vad hen känner och tänker på och att man inte själv tar all plats.
  4. Ta initiativ. Du kan stötta genom att bjuda på fika, passa barn, eller följa med ut på promenad.
  5. Visa närvaro. Var inte rädd att tränga dig på. Visa att du finns där så att den som sörjer inte känner sig ensam och isolerad.
  6. Ha tålamod. Sorg påverkar oss alla olika. Det är en process som gör att vi kan bära med oss sorgen under lång tid.

    Källa: Svenska kyrkan
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista