Vallastaden, Linköping.
1 av 2
Intresset att söka investeringsstödet är väldigt svagt bland bostadsbolagen i Östergötland. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio.
Roger Ekström, Fastighets AB L E Lundberg
2 av 2
Roger Ekström, vice VD på Lundbergs i Norrköping. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Bostadsbolag skeptiska till bidrag för att bygga billigare

1:43 min

Många bostadsbolag i länet har inte sökt det statliga investeringsbidraget som är till för att kunna bygga billiga hyresrätter.

Företrädare för flera bolag vi har pratat med menar att villkoren för stödet borde förändras. Investeringsstödet går ut på att byggprojekten kan få statligt bidrag om de samtidigt förbinder sig att i 15 år ha låga hyror på de bostäder man fått bidrag för. 

Men intresset för att söka investeringsstödet är mycket svalt framförallt bland de stora bolagen. 
Roger Ekström vice VD på den privata Fastighetsbolaget Lundbergs i Norrköping ser hellre annan lösning som inte är baserad på bidrag.

– Jag tror inte att bidrag är den långsiktiga lösningen, då är det kanske bättre och titta på momsregler och fastighetsskattelättnader som är mer långsiktig och pålitlig lösning, menar Roger Ekström

En annan kritik som bostadsbolagen riktar mot stödet är kravet på låga hyror samtidigt som bolagen har höga produktionskostnader. Det gör att företagen riskerar gå med förlust, hävdar de.

– Om vi inte tar rätt betalt vältrar man kostnaderna över på andra hyresgäster och det vill vi inte göra, säger Fredrik Törnqvist är VD för det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping. 

Därför har Stångåstaden i inte ansökt om investeringsstöd. Inte heller Hyresbostäder i Norrköping ansökt om stödet.  

– Jag tycker att Boverket och staten borde pröva fler alternativ exempelvis momsvillkor och räntebidrag för att alla företag ska kunna nyttja stödet, berättar Lars Löfgren, marknadschef på hyresbostäder i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista