flerfamiljshus som Hyresbostäder byggt i Norrköping
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Tusentals kronor dyrare att bo i nyproducerade hyresrätter

1:34 min

I Linköping och Norrköping kan man få betala upp emot 9 000 i hyra för en nyproducerad lägenhet, medan hyran på en äldre lägenhet kan ligga runt 5 500 kronor.

På ett år kan det röra sig om minst 35 000 kronor mer för att bo i en nyproducerad lägenhet. Det visar en kartläggning som P4 Östergötland har gjort. Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen i Östergötland, ser det som ett samhällsproblem när byggherrar bara bygger dyra hyresrätter. 

– Det är ett väldigt problem om man inte klarar av att försörja hela befolkningen med bostäder, säger Jan Persson.

Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys visar att det råder stor brist på bostäder i framförallt de stora kommunerna i länet. Och bristen kommer att kvarstå de kommande åren framförallt för grupper med svag ekonomi, exempelvis nyanlända, unga och studerande. Samtidigt byggs det en hel del hyresrätter men det är inget för de med svag ekonomi.

– Den grupp som står utan bostad idag har inte möjligheter att flytta in i det som byggs, menar Björn Johansson ordförande för Hyresgästföreningen region sydost.

Hyran för en nyproducerad tvåa ligger strax över 9 000 kronor i Linköping, och  strax under i Norrköping. Men för en äldre lägenhet i samma storlek ligger hyran på drygt 5 500 kronor i båda kommunerna.
Fredrik Törnqvist VD för den kommunala Stångåstaden i Linköping säger att de höga hyreskostnaderna för nyproduktion beror på att material och arbetskostnaderna har ökat markant de senaste åren.

– Det finns inget val att vi väljer och bygga dyrt istället för att bygga billigt för det går inte och bygga billigt annars hade vi gjort det för länge sedan, säger Fredrik Törnqvist.

 

Beräkningen har gjorts baserad på en tvårumslägenhet som har en boyta på 60 kvadratmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista