Markus Wiechel.
Markus Wiechel. Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT
Norrköping

Wiechel (SD) om den syriska artikeln: felcitering och löftesbrott

2:37 min

SD:s riksdagsledamot Markus Wiechel från Norrköping och hans partikollega har enligt en syrisk nyhetsbyråartikel beklagat den svenska regeringens ”neutrala ståndpunkt kring Syrien”. Men enligt Markus Wiechel är det en felcitering och ett löftesbrott.

– Vi blev lovade att vi inte skulle träffa några journalister. Vi har också påpekat de här felen och blivit lovade en ändring av artikeln, säger Markus Wiechel och fortsätter:

– Det fanns såklart en risk, men vi bedömde att det fanns en stor nytta med resan. I och med de löften vi fick såg vi det som en god möjlighet att se hur människor har det här.

UD avrådde både Markus Wiechel och partikollegan Martin Kinnunen att resa till Syrien. Det gjorde även den svenska regeringen, som påpekade att riksdagsledamöterna riskerar att utnyttjas i propagandasyfte. Enligt Markus Wiechel avrådde UD Syrienresan endast på grund av säkerhetsskäl.

Även andra partier i Sverige har varit kritiska till resan, bland annat Karin Enström, som är Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Hon tycker att det ”riskerar att legitimera den hänsynslösa regimen”.

– Vi har varit tydliga med att vi inte vill träffa politiker från regimen. Vi har av artighetsskäl behövt träffat ordförande för deras utrikesutskott. Vi skulle även träffa deras talman, men i protest mot det regimen har gjort har vi ställt in det mötet, säger Markus Wiechel.

Har ni i Sverigedemokraterna valt sida i konflikten?

– Nej, vi har varit tydliga med att vi är för demokrati och öka mänskliga rättigheter, både i Sverige och när vi träffat företrädare här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".