Kan bryta mot svenska grundlagen
Kan bryta mot svenska grundlagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Kinda

Kindas plan mot extremism kan vara olaglig

1:33 min

Kindas plan mot våldsbejakande extremism kan bryta mot både yttrandefrihet- och mötesfrihetslagen. Det visar en ny granskning av landets alla planer mot extremism.

Rapporten som är gjord av Segerstedtinstitutet visar att cirka 15 procent av de undersökta kommunerna har med formuleringar som kommer farligt nära att vara olagliga.

Det handlar framförallt om stycket som beskriver vad man ska göra om man misstänker att det rekryteras till olika extremismgrupper.

"Dokumentera eventuella namn, även om det bara figurerar flyktigt, samt tid, plats, datum, vilka individer som närvarar samt vad de diskuterar."

Christer Mattson som har varit med och skrivit rapporten säger att problemet med detta är att man uppmanar till att rapportera om personer som inte har begått något brott.

– Det här kommer ganska nära att vara åsiktsregistrering och det kan definitivt bryta mot yttrande, mötes- och organisationsfriheten. 

Det inte är olagligt att träffa eller ses med personer som har extrema åsikter. Det är först när brott eller våld kommer på tal som yttrande- och mötesfriheten lagen börjar att begränsas.

Staffan Waldau som är säkerhetssamordnare i Kinda kommun tar allvarligt på kritiken.

– Om det är sådana felaktigheter så måste vi absolut justera handlingsplanen. Det är ett misstag som beror på okunskap och oerfarenhet, skulle jag vilja beskriva det som.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista