Dansstund på förskola.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linköping

Facken kritiska till 20 timmar i förskolan

1:18 min

Beslutet om att alla föräldrar får ha sina barn på förskolan i 20 timmar i stället för 15 har väckt protester från facken och oppositionen.

– Det är bra tänkt, men det är helt fel tid och helt ofinansierat. Det är inte läge nu när organisationen är så stressad som den är med avsaknad av personal, säger Sandra Wahlström, ordförande för Lärarförbundet i Linköping.

Förra veckan fattade den politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna) i Linköping beslutet att alla föräldrar, oavsett om de är arbetslösa eller föräldralediga, får ha sina barn i förskolan 20 timmar i veckan. 

"Det är helt fel tid och helt ofinansierat"

Jakob Björneke, som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tror att kommunen kommer ha rekryteringsbekymmer i förskolan de kommande tio åren. Enligt honom kan majoriteten inte sluta utveckla förskolan under hela den perioden.

– Om vi fortsätter utvecklingen kan förskolan bli attraktiv som arbetsgivare på sikt.

Kommunen behöver höja ambitionen för förskolans verksamhet och vara till för alla barn, anser Jakob Björneke.

– Vi vet att förskolan har stor betydelse för små barns lärande, inte minst för dem som kommer från hem som inte har studietraditionen och svenska språket, säger Jakob Björneke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".