SOS Alarm i Norrköping.
1 av 2
3 av 10 ringer onödiga samtal till SOS Alarm i Norrköping. Foto: Peter Kristensson/Sveriges Radio
Christian Larsson, platschef på SOS Alarm i Norrköping.
2 av 2
Christian Larsson, platschef på SOS Alarm i Norrköping. Foto: Mathias Lindholm.
Norrköping

3 av 10 ringer 112 i onödan

2:22 min

3 av 10 samtal till SOS Alarm i Norrköping borde aldrig har ringts. Därför har SOS alarm lanserat en kampanj i sociala medier för att få slut på de onödiga samtalen.

I kampanjen kan man läsa om exempel på onödiga samtal. Det kan handla om personer som vill ha skjuts hem från krogen, göra en förlustanmälan eller behöver förnya sitt pass. 

– Samtalen påverkar våra operatörer ganska mycket. De har ibland svårt att få personer att förstå att de inte ska ringa hit. Personen i fråga kan också bli hotfull, säger Christian Larsson, platschef på SOS Alarm i Norrköping.

Det kan vara olagligt att ringa onödiga samtal. SOS Alarm brukar polisanmäla personer som ringer dit väldigt ofta.

– Men vi vill inte få personer att sluta ringa hit. Om man är i behov av akut hjälp ska man ringa oss, säger Christian Larsson.

Akut hjälp innebär pågående brott, vård av ambulans och sådant som har med räddningstjänsten att göra, exempelvis bränder och trafikolyckor.

Här är kampanjen: https://www.instagram.com/p/Ba5vTtuh2JV/?taken-by=sosalarmsverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista