Hamid Saadat.
1 av 2
Hamid Saadat. Foto: Jonathan Engberg
På fredagen anordnades en manifestation i Norrköping. Budskapet var att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
2 av 2
På fredagen anordnades en manifestation i Norrköping. Budskapet var att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Marie-Louise Kristensson
Norrköping

"Vi kämpar för att stoppa utvisningarna till Afghanistan"

2:20 min

Under fredagen har en manifestation tågat genom centrala Norrköping. Budskapet? Stoppa utvisningarna från Sverige till Afghanistan.

Deltagarna var bland annat asylsökande afghaner som är bosatta i Göteborg. Bakgrunden är en sittstrejk som inleddes i Stockholm för nästan tre månader och som spred sig över landet, bland annat till Göteborg.

– Vi kämpar för att stoppa utvisningarna till Afghanistan, säger Hamid Saadat som är en av deltagarna från Göteborg. 

I Göteborg pågick sittstrejken i tio dagar, men när skolan började avslutade de sittstrejken och går i stället till Migrationsverket i Göteborg varje fredag.

– Migrationsverket i Göteborg säger att de inte bestämmer om utvisningarna, utan att det är Migrationsverket i Norrköping.

Därför åkte gruppen till Norrköping och Migrationsverkets huvudkontor. Men även Migrationsverket i Norrköping sa att de inte kan bestämma om ungdomarna ska utvisas till Afghanistan eller inte.

– Vem är det som bestämmer? Vem är det som tar ansvar? frågar Hamid Saadat.

Migrationsverkets jurist Johanna Erlandsson har gett ett skriftligt svar till killarna där det står att Migrationsverket inte kan sätta sig över lagarna i Sverige.

Hon skriver att "Lagstiftningen är inte generös - den ger skydd till den som är skyddsbehövande men inget mer. Samtliga personer som utvisats har fått sina asylskäl fullständigt prövade."

Migrationsverket beslutar vilka som får uppehållstillstånd. De som får avslag av Migrationsverket kan överklaga till Migrationsdomstolen, som inte finns i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista