Hamburgare steks på restaurang
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Söderköping

Elever korar klimatsmartaste restaurangen

1:33 min

Söderköpings restauranger ska nu granskas av elever på Nyströmska gymnasiet. Stans klimatvänligaste restaurang ska utses.

– Vi utför ett uppdrag som Miljönätverket har gett oss. För att man ska öka medvetenheten om miljö- och klimatfrågor och då granskas en bransch varje år. I Söderköping valde man just restaurangbranschen, säger läraren Caroline Ottosson.

Veckorna som kommer ska de drygt 20 restauranger i Söderköpings stadskärna som serverar varm mat att intervjuas av eleverna och bland annat få svara på hur mycket ekologiska råvaror de använder, om fisken är MSC-märkt och hur många vegetariska alternativ som de erbjuder.

Resultatet sammanställs och i mitten av december prisas Söderköpings klimatvänligaste resturang. 

Vad lär sig eleverna av det här?
– Det här är praktiskt miljöarbete. De tillämpar det de läser i kursen. Från teori till praktik. Här får de formulera frågor utifrån de begrepp som vi tagit upp i kursen och se hur det praktiseras ute i samhället, säger Caroline Ottosson.

Hur tror du att ni kommer att tas emot på restaurangerna?
– Det vet vi inte. Vi hoppas att de är positiva.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista