Närbild på Jimmy Åkesson(SD)foto
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: :Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Åkesson (SD) ger stöd till kritiserad Syrienresa

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kände inte till SD-ledamöternas Syrienresa, där de bland annat träffade företrädare för Assad-regimen, säger han till Dagens Nyheter.

Förra veckan åkte riksdagsledamöterna Markus Wiechel (SD) från Norrköping och Martin Kinnunen (SD) till Syrien, efter att ha blivit ditbjudna av landets regering.

En syrisk nyhetssajt skrev om SD-ledamöternas möten med företrädare för den syriska regimen och påstod att ledamöterna ska ha sagt att de ”beklagade den egna regeringens neutrala position gentemot händelserna i Syrien”, vilket Wiechel och Kinnunen förnekar att de sagt.

Resan fick hård kritik från flera håll och ledamöterna anklagades bland annat för att ha låtit sig bli en del av regimens propaganda.

– De två har varit i kontakt med UD inför sin resa, och blev då tydligt avrådda från att resa, berättade Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesministern, för Aftonbladet under torsdagen.

På Dagens Nyheters fråga om varför politikerna gått emot UD:s reseråd svarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

– UD avråder ju inte någon från att åka till Syrien av politiska skäl utan man avråder av säkerhetsskäl turister och andra. Sedan är riksdagsledamöter fria att beakta det eller inte, men det har inget med den politiska situationen i landet att göra.

På frågan hur han ser på möten med företrädare för Assad-regimen som SD-ledmöterna hade i Syrien svarar han att man mer eller mindre är tvingad att ha möten med regimen om man ”vill göra allt det där andra som är så viktigt för att få grepp om flyktingsituationen”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista