Monika Hallberg kommunchef i Valdemarsvik
Monika Hallberg, kommunchef i Valdemarsvik. Foto: Emma Garzon
Valdemarsvik

Efter flyktingströmmen: planer på nya skolor

2:11 min

Efter att Valdemarsvik tagit emot så många flyktingar är det fullt av barn i skolorna. Därför planerar kommunen att skaffa fler lokaler för förskolor och grundskolor.

Kommunchef Monika Hallberg berättar att skolfrågan diskuteras flitigt just nu inom kommunens organisation. Inom en snar framtid finns planer på nyetableringar i Ringarum och Gusum som blir komplement till nuvarande skollokaler.

– När vi tittar på lösningar i Valdemarsvik har vi ett större omtag där, och vi har diskuterat olika alternativ för nybyggnation, både för grundskola och förskola, berättar Monika Hallberg.

Hon säger att det blev en riktig utmaning för Valdemarsvik i slutet av 2015 och början 2016, då flyktingkrisen nådde sin kulmen.

– Det blev en ganska hård press på den kommunala organisationen.

Det handlade bland annat om att hitta lösningar i skolan och nya boenden. Enligt Monika Hallberg lyckades man då lösa det inom kommunen.

– På andra håll såg man det som en temporär krissituation, men vi var aldrig där. Vi hade naturligtvis ett behov av att rekrytera, så det pågick stora rekryteringsprocesser, säger Monika Hallberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista