Ett barn sprutar in insulin i sin mage.
Barn och vuxna med diabetes räknas nu som riksgrupper för influensa. Foto: Hasse Holmberg
Östergötland

Diabetiker ny riskgrupp för influensa

I dag startar årets vaccinering mot influensa på länets vårdcentraler. Nytt för i år är att alla som har diabetes nu räknas in i riskgrupperna och det innebär att det är gratis att vaccinera sig även för diabetiker i år.

Förra säsongen valde drygt hälften av invånarna i Östergötland över 65 år att vaccinera sig, och det är högre än riksgenomsnittet. I år är målet 60 procent. En vaccination mot influensa kostar 300 kronor för den som inte ingår i någon riskgrupp.

I riskgrupperna ingår personer som är 65 år eller äldre, gravida, personer med en hjärtsjukdom, en lungsjukdom som KOL eller svår astma. Till riskgrupperna räknas även personer som har diabetes typ 1 eller typ 2, har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, har kronisk leversvikt eller njursvikt, är mycket kraftigt överviktig, har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen, eller har flerfunktionshinder.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla över 65 år, gravida i andra och tredje trimestern och kroniskt sjuka ska vaccinera sig. 

– Personer som står i nära kontakt med riskgrupperna är också viktiga eftersom de kan riskera att bli smittbärare, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista