Transportstyrelsen
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Transportstyrelsen: Nu sköts it-driften från Sverige

1:40 min

Efter avslöjanden om att Transportstyrelsen, med huvudkontor i Norrköping, lät it-tekniker i utlandet hantera mycket känslig information beslutade myndigheten att flytta tillbaka it-driften till Sverige.

Transportstyrelsen har påskyndat flytten av it-driften tillbaka till Sverige. Ett mycket komplicerat arbete som skulle ta lång tid. Men nu är flytten klar.

– Den ursprungliga planen var lite senare men vi kunde forcera och landa hela lösningen lite tidigare än beräknad, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

IT-skandalen har varit en het politisk fråga och har lett till två ministrars avgång och en avskedad generaldirektör. Efter avslöjanden lovade Transportstyrelsen att så fort som möjligt flytta tillbaka hela driften tillbaka till Sverige. Samtidigt säger Mikael Andersson att alla it-tekniker som nu jobbar med it-driften är säkerhetsgodkänd personal.

– I det nya avtalet så är det krav från oss på att vår driftleverantör IBM tillhandahåller medarbetare som är säkerhetsgodkända, berättar Mikael Andersson.

Förändringen i avtalet innebär samtidigt att den totala kostnaden för avtalet med IBM hamnar på 590 miljoner, med andra ord 190 miljoner dyrare än beräknat.

– Den lösning vår leverantör presenterade utifrån de krav vi ställer är helt enkelt dyrare för dem. Då behöver de ta ut en högre summa, och det är förklaringen till kostnadsökningen, berättar Mikael Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista