Flagga
Foto: Erik Simander/TT
Norrköping

Efter flytten av IT-driften: han tror det blir säkrare att info inte läcker

2:17 min

Efter IT-skandalen sköts nu IT-driften från Sverige. Det innebär att man kan vara säkrare på att informationen inte läcker, menar Mattias Ottosson(S) som är riksdagsledamot från Norrköping.

Men Mattias Ottosson tror inte att man kan vara helt säker.

–  Fel kan uppstå. Historien visar att det finns människor som är beredda på att sälja svensk information. Men det gäller att vidta alla åtgärder man kan, och det här är en bra åtgärd som man hanterat på ett klokt sätt, säger han.

Mattias Ottosson tycker att Transportstyrelsen har hanterat flytten av IT-driften till Sverige snabbt, och är positiv till att all personal nu är säkerhetsgodkänd.

– Det är bra för Sverige och för rikets säkerhet.

Transportstyrelsen ställde krav på driftleverantören IBM att alla medarbetare skulle vara säkerhetsgodkända och det innebar att kostnaden för avtalet blev 190 miljoner dyrare än beräknat. Men Mattias Ottosson tror att avtalet går att hantera så att det blir billigare på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista