Cannabisplantor
Foto: Ricardo Arduengo
Linköping

"Vi driver stora experiment utan att veta vad konsekvenserna kan bli"

3:04 min

Frågan om cannabis ska legaliseras diskuteras i både riksdagen och sociala medier. Liu-professorn Markus Heilig ger en bild av vad forskningen säger om länder där det har blivit lagligt.

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) har bjudit in till seminarium i riksdagen för att diskutera frågan om att legalisera cannabis. Det är dags att ompröva den restriktiva svenska narkotikapolitiken, anser han, men partiet står inte bakom en legalisering.

I flera länder, bland annat delstater i USA, har laglig försäljning av cannabis blivit tillåten, men till skillnad från alkohol finns på cannabis inte tillräckligt med forskning för att säga om det var rätt eller fel, menar Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings Universitet.

– Vi driver dom här stora experimenten utan att veta vad konsekvenserna kommer att bli. De som driver debatten går in i den med förutfattade meningar, antingen blir det oändligt elände eller är det fullkomligt utan risker, sanningen ligger kanske mittemellan, säger forskaren Markus Heilig.

Mer forskning behövs enligt Markus Heilig, som hellre ser en diskussion om hur man bäst möter narkotikaproblemen i samhället än att bara prata om det ska vara lagligt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".