badkläder
Arkivbild från en badstrand i Marseille, i södra Frankrike. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
Mjölby

Därför blir burkini politisk fråga i Mjölby

1:42 min

Frågan om Lundbybadet i Mjölby ska hyra ut heltäckande baddräkter – burkinis – kommer nu att tas upp av politikerna i kultur- och fritidsnämnden för att man ska fatta ett gemensamt beslut.

– Jag har inget emot att man badar i burkini. Men det här är en större fråga och det är en politisk fråga, säger Elisabeth Moborg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Många andra kommuner i landet har också burkinis till uthyrning på sina badhus, så Mjölby är inte unikt. Det är Sverigedemokraten Runar Öhman, som nu väckt frågan politiskt i Mjölby. Han är kritisk till att kommunen, genom Lundbybadet, tillhandahåller burkinis.

– Det är inte bara en religiös symbol. Den syftar ju till att förhindra att män ska kunna attraheras av kvinnans kropp. Därmed vill man på något sätt osynliggöra kvinnan, säger han.

– Jag skulle kanske inte uttrycka mig riktigt så hårt. Men naturligtvis handlar det ju om det patriarkala systemet, säger Elisabeth Moborg.

Samtidigt funderar hon på vad som händer om badet inte kan tillhandahålla badkläder till elever som kan tänka sig att använda burkini, har skolplikt och förväntas delta på simning under idrottslektionerna. 

Men nu blir det alltså en fråga för politiken. Elisabeth Moberg hoppas att man ska kunna komma fram till en gemensam hållning.
Även Runar Öhman tror att politikerna kan komma överens i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista