Efter stroken
Irene Zeipel-Stjerna. Foto: Sane Svensson/Sveriges Radio P4 Östergötland
Linköping

Irene efter stroken: Jag har fått omvärdera vem jag är

20 min

För två år sedan drabbades Irene Zeipel-Stjerna av en stroke. Nu berättar hon om vägen tillbaka och hur nya vardagen med hjärntrötthet ser ut.

– Identiteten sitter ju så mycket i vad man gör. Jag kan visserligen göra många saker. Jag kan gå, cykla och gå upp för trappor – det kunde jag inte i början. Jag har kunnat prata hela tiden, men jag har fått ett stämband som har fått sig en törn av stroken. Det gör att jag inte kan sjunga, och jag tycker om att sjunga i kör. Och jobbet med att hjälpa andra, det orkar jag inte lägre. Det här påverkar mig på många sätt, berättar Irene Zeipel-Stjerna.

Varje år drabbas ungefär 25000 personer i Sverige av stroke, det vill säga en propp eller en blödning i hjärnan. Efter en stroke är hjärntrötthet ett vanligt symtom, och för de drabbade kan besvären påverka hela det vardagliga livet. Trots det har sjukvården dålig kunskap om hur många som lider av hjärntrötthet efter en stroke, hur mycket det påverkar livet och vad man kan göra för att lindra besvären.
Källa: Neurologi i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista