Läkare
Läkarjobb på vårdcentral lockar för få. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Hyrläkare på länets vårdcentraler även nästa år

Region Östergötland kommer att fortsätta ta in hyrläkare på vårdcentralerna i länet även under nästa år, det trots målet att upphöra med hyrpersonal.

Den dispens för att ta in hyrpersonal som finns i år kommer att förlängas säger Mara Kosovic som är produktionenhetschef för primärvårdscentrum i Östergötland.

– Vi har några vårdcentraler där vi fortfarande är beroende av hyrläkare. Om vi ska bedriva verksamhet där måste vi ha läkare, säger Mara Kosovic till P4 Östergötland.

Regionen har som mål att bli oberoende av hyrpersonal senast 1 januari 2019 men på vissa vårdcentraler som i bland annat i Boxholm, Kisa och Linghem är det svårt att rekrytera läkare och därför fick primärvården i länet i år en dispens från det hyrläkarstopp som infördes i regionen.

Dispensen kommer att behövas även nästa år för att att få ihop verksamheten även om Mara Kosovic inte tror att det kommer att handla om lika många bemanningstjänster som tidigare.

– Vi kommer inte att behöva fler nästa år utifrån den prognos vi har gjort nu, snarare färre, säger Mara Kosovic.

Under året har det inletts ett arbete för att utökat utbildningen av specialistläkare och enligt Mara Kosovic kommer det här förhoppningsvis att resultera i 10-15 nya specialisttjänster inom allmänmedicin till länets vårdcentraler under nästa år.

Redan nu har kostnaderna för bemanningspersonal minskat. I år beräknas kostnaden för hyrläkare inom primärvården till omkring 18 miljoner kronor jämfört med 36 miljoner kronor förra året.

Mara Kosovic hoppas nu att det fortsätter att gå åt rätt håll och hon betonar hur viktigt det är med fast personal på vårdcentralerna.

– Det är avgörande, att ha fast personal bidrar till kontinuitet och det har stor betydelse för trygghet och kvalitet, säger Mara Kosovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista