Ola Hjärtström Marknadschef på Norrköpings hamn
1 av 2
Ola Hjärtström Marknadschef på Norrköpings hamn Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Per Sandström som var VD för Nyköping-Östgötalänken fram till 2016
2 av 2
Per Sandström som var VD för Nyköping-Östgötalänken fram till 2016 Foto: Tahir Yousef /Tahir Yousef
Norrköping

Nu byggs Kardonbanan

1:45 min

Under måndagen sätts spaden i marken för bygget av Kardonbanan som beskrivs som byggstarten för Ostlänken. Något som Ola Hjärtström vid Norrköpings hamn välkomnar.

Banan som är en totalt sju kilometer lång godsjärnväg binder samman hamnen på Händelö med stambanan.

– Det här är väldigt efterlängtat. Vi har jobbat för det här projektet under många år så det är en stor dag, säger Ola Hjärtström är marknadschef på Norrköpings hamn. 

Både Norrköpings kommun och hamnen ser fram emot byggstarten av Kardonbanan. Enligt dem kommer det att föra med sig många positiva effekter både för hamnen och för kommunen. Därför väljer Norrköpings kommun som äger hamnen att göra en jätteinvestering på hamnen de kommande åren berättar Ola Hjärtström.

– Det är ett miljardprojekt, en utbyggnad av Norrköpings hamn som blir färdigt 2023 och då har vi fördubblat kapaciteten vid hamnen, säger Ola Hjärtström.

Kardonbanan är en förutsättning för att kunna börja bygga Ostlänken i Norrköping. Per Sandström som nu är pensionär har i olika perioder varit VD för kommun- och regionägda bolaget Nyköping-Östgötalänken. I mer än tio år har han kämpat för att projektet Ostlänken ska bli verklighet. Den perioden beskriver han som en lång resa med en hel det motgångar och hinder på vägen. Nu är han glad för att Kardonbanan äntligen ska börja byggas. Han säger att han inte vill se ytterligare förseningar av Ostlänken.

– Nu måste man köra vidare direkt efter Kardonbanan, säger Per Sandström till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista