Svårsläckt brand på förskolan Smultronet i Norrköping.
1 av 3
Förskolan Smultronet i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Kicki Fransson verksamhetschef på Smultronet.
2 av 3
Kicki Fransson verksamhetschef på Smultronet. Foto: Lisen Elowson Tosting
Kicki Fransson enhetschef för förskolan Smultronet i Norrköping
3 av 3
Kicki Fransson Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Så här mycket ökar kostnaden för skadegörelse på skolor och förskolor

2:26 min

Kostnaden för skadegörelsen på skolor, förskolor, idrottshallar och fritidsgårdar i Norrköping ökar.

Den 19:e oktober drabbades personal och barn på Smultronets förskola av en misstänkt anlagd brand. Några veckor senare besöker P4 Östergötland brandplatsen tillsammans med verksamhetschef Kicki Fransson. Vi står bakom ett högt staket, området kring förskolan är avspärrat.

– Det är ju bedrövligt, jättetråkigt, säger Kicki Fransson och tittar in mot gården.

Bland rutschkanor och sandlådor där barnen skulle ha lekt står nu containrar fulla med rivningsmaterial.

Ungefär en fjärdedel av byggnaden var tvungen att rivas under släckningsarbetet och den del som återstår av förskolan är så rökskadad att den inte går att använda längre.
Polisen misstänker att branden var anlagd men det finns ingen misstänkt gärningsman.

– Det känns ju så himla onödigt att det blev så mycket, det finns ingenting att ta vara på. Det känns sorgligt, säger Kicki Fransson.

En sammanställning från Norrevo som förvaltar kommunens lokaler visar att kostnaderna för skadegörelse hitintills i år ligger på drygt 3,5 miljoner kronor. För fem år sedan var motsvarande kostnad 2,1 miljoner.

Det handlar exempelvis om krossade fönster och klotter. Misstänkta anlagda bränder som på Smultronet finns inte med i den här statistiken eftersom de kostnaderna regleras på annat sätt.

Klart är ändå att den här skadegörelsen har fått stora konsekvenser för de 80-tal barn som gick på Smultronet. De har fått flytta till lokaler på andra våningen i en tom skola. 

– Utan hiss, det är lite besvärligt med alla små barn som ska upp och ner, men det måste ju gå.

Kicki Fransson säger att hon inte har något bra svar på vad som behövs för att få bukt med skadegörelse men barnen på förskolan har iallafall inga problem att förstå vad som gäller.

– Våra barn är väldigt bra på att veta att vi inte ska kasta skräp runt omkring sig och sådan saker och det här vill man ju att de ska bära med sig långt upp i åldrarna, säger Kicki Fransson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista