Universitetssjukhusets södra entré.
Universitetssjukhusets södra entré. Foto: Christian Nordén
Östergötland

Så påverkas patienterna av sjukvårdens driftstörningar

3:53 min

Det är driftstörningar i patientjournalsystemet i hela länet till följd av helgens uppgradering. Störningarna påverkar hela sjukvården och Region Östergötland har etablerat en regional sjukvårdsledning som är i stabsläge.

– Vi är den åttonde av nio kunder som kör Cosmic och gör den här uppdateringen. Men det här problemet har inte uppstått på de andra ställena. Nu har vi gått tillbaka till att dokumentera på papper helt enkelt tills problemet är löst, säger Tomas Muhr, överläkare men också ansvarig för patientjournalerna.

Arbete med felsökning och åtgärder pågår men det är ännu oklart när felet kan vara avhjälpt och systemet åter är i normal drift.

Uppdatering

På måndagseftermiddagen lade Region Östergötland ut en uppdatering om att arbetet med att åtgärda driftstörningarna fortfarande pågår och att vården har kunnat bedrivas utan större begränsningar.

Däremot skriver de att arbetet har gått något långsammare och varit mer resurskrävande än normalt, men att den akuta verksamheten kommer att pågå utan begränsningar under kvällen och natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".