Stadshuset Mjölby kommun.
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Mjölby

Stora brister i Mjölby kommuns IT-säkerhet

1:40 min

Det skriver kommunens revisorer efter att ha granskat kommunens IT-säkerhet.

Kommunerna hanterar en hel del känslig information, till exempel personuppgifter och information om exempelvis läkemedelshantering och trygghetslarm – verksamheter som kräver stark skydd.

– Det har funnits allvarliga brister och vi har full fokus på att täppa till det här, säger John PrPic nytillträdd Strategisk it-chef i Mjölby.

Efter sommarens it-skandal hos Transportstyrelsen har frågan om myndigheternas ansvar att skydda känslig information blivit högaktuell. I Mjölby valde kommunrevisorerna därför att testa kommunens it-säkerhet med hjälp av externa it-konsulter.

Granskningen visade på en rad olika brister, bland annat visade sig att obehöriga med datakunskap kunde ta sig in i kommunens it-system.

– Det är naturligtvis inte bra! Kommunerna hanterar väldigt viktig information därför är det en förtroendefråga att de kan hantera informationen korrekt, säger Margareta Palmqvist på MSB om Mjölbykommuns bristfälliga IT-säkerhet.

På it-avdelningen har man tagit uppgifterna på stort allvar och John PrPic säger att de direkt efter granskningen inlett ett stort säkerhetsarbete.

– Vi har stort fokus på det här och framförallt börjar vi med de hot och risker som finns högst upp på listan, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".