Presskonferens om Patientjournaler
1 av 3
Region Östergötland höll presskonferens med anledning av de senaste dagarnas strul med patientjournalsystemet Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Anette Johansson, stabschef Primärvårdcentrum
2 av 3
Anette Johansson, stabschef Primärvårdcentrum Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Johan Ljungqvist, IT-expert Region Östergötland
3 av 3
Johan Ljungqvist, IT-expert Region Östergötland Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Östergötland

Kapacitetsproblem bakom strul med journalsystem

3:19 min

Arbetet med att lösa problemen med Region Östergötlands patientjournalsystem fortsätter. Systemet går att använda till viss del, men strular när för många loggar in samtidigt.

Det var i samband med en större uppdatering i helgen som Region Östergötlands patientjournalsystem började strula.

Samma journalsystem finns även i andra landsting, men just det här felet har inte uppstått på annat håll. Regionens IT-avdelning arbetar nu tillsammans med leverantören av systemet för att åtgärda felen, och säger att det handlar om brist på kapacitet.

– Vi har testat lösningen i vår testmiljö innan vi sjösatte uppdateringen, men inte kunnat återskapa just det här felet, säger IT-experten Johan Ljungqvist, som i dagsläget inte har någon prognos för när felet kan vara åtgärdat.

Inom primärvården har man kunnat använda enstaka datorer och därifrån skrivit ut journaler som senare förts manuellt. Den begränsade åtkomsten gör även att det tar längre tid än vanligt att komma fram för telefonrådgivning.

– Om man inte behöver kontakta oss akut är vi tacksamma om man kan vänta till ett senare tillfälle, säger Anette Johansson, stabschef på Primärvårdcentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".