Närsjukvårdsdirektör Rolf Östlund.
Närsjukvårdsdirektör Rolf Östlund. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Linköping

Därför har flera slutat på BUP i Linköping

2:07 min

BUP i Linköping utrymde snabbt sina gamla lokaler på grund av dålig miljö. Nu är verksamheten utspridd på tre olika platser.

Många som jobbade i de gamla lokalerna på barn- och ungdomspsykiatrin i Linköping mådde inte bra av inomhusmiljön. Det ledde till att några sa upp sig.

Nu har BUP flyttat och som nödlösning måste personalen gå mellan tre platser.
 
– Det är klart att det är ett merarbete för personalen då man får gå en hel del, man får se det som motion i vardagen kanske.

– Men det är den enda lösningen vi har eftersom US är fullt, säger närsjukvårdsdirektör Rolf Östlund.

BUP var tvungna att flytta från sina tidigare lokaler då de skulle rivas. När personalen kom till evakueringslokalerna i våras började besvären med kliande ögon och rinnande näsor.

Det är den enda lösningen vi har eftersom US är fullt.

Mätningarna visade inget mögel, men några ur personalen trodde ändå att så var fallet.

 – Någon eller ett par har slutat beroende på förhållandena i de gamla lokalerna som vi evakuerade ifrån, säger Rolf Östlund och fortsätter:

– När så många mår dåligt måste man ta personerna på stort allvar. Därför gjorde vi en mycket snabb evakuering till andra lokaler här på US.

För ungefär en månad sedan flyttade den administrativa delen till ett ställe och expeditionen till ett annat, medan patientverksamheten flyttade till ytterligare en lokal.

Nu byggs en ny sjukhusbyggnad på US och 2021 kommer hela BUP att hamna där. Innan dess letar man efter alternativ för att samla BUP på ett ställe.

– Men eftersom allt det här har skett så hastigt och är utanför vår ordinarie plan så är vi inte riktigt framme än hur vi ska göra.

Lokalproblem är inte den enda anledningen till varför personal har slutat. I år har även två personer sagt upp sig på grund av hög arbetsbelastning. BUP har haft som mål att få ner väntetiderna, men de har legat på samma nivå de senaste åren.

– Det beror mycket på den allmänna situationen i samhället och den ökade sjuklighet vi ser. Vi räcker inte till, vi kan inte ha så mycket kortare väntetid än vi har i dag, menar Rolf Östlund.

Väntetider BUP Linköping (oktober)

Väntan på nybesök: Upp till 6 veckor

Väntan på behandling: Upp till 10 månader

Väntan på utredning: Upp till 1 år

Enligt vårdgarantin ska man erbjudas ett första besök hos BUP inom 30 dagar från det datum man först sökte vård.

BUP i Linköping håller vårdgarantin i 86 procent av fallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista