Kosovare Asllani (t.v.) och Caroline Seger.
Kosovare Asllani (t.v.) och Caroline Seger. Foto: Emil Langvad/TT
Fotboll

Förbundet och spelarna eniga om nytt avtal

0:43 min

Konflikten mellan Svenska Fotbollförbundet och damlandslagsspelarna är löst. Parterna har skrivit på ett fyraårsavtal, det skriver förbundet på sin hemsida.

Förhandlingarna om det nya avtalet har varit segdragna och spelarna hotade med att bojkotta Fotbollsgalan på måndag. Det svenska damlandslaget får 250 kronor per spelare och dygn för att representera Sverige, uppger Aftonbladet.

Spelarna har velat höja ersättningen till samma summor som damlandslagen i Danmark, Norge och Nederländerna har.  Spelarföreningens företrädare Magnus Erlingmark träffade Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand under förmiddagen för att försöka lösa konflikten.

Efter mötet kom beskedet – konflikten är löst.

– För oss är det oerhört viktigt att spelarna känner att de är uppskattade – därför är det naturligtvis väldigt skönt att nu ha ett avtal på plats som både de och vi är väldigt nöjda med, säger Sjöstrand.

– Jag är stolt att vi är överens med förbundet om ett avtal som ger svenska landslagsspelare möjlighet att fortsätta konkurrera om medaljer. Det här skickar dessutom positiva signaler till unga spelare. Det är värt det hårda jobb vi lägger ner, säger Hedvig Lindahl.

– Jag känner en otrolig lättnad över att avtalet är klart. Det har varit en lång process för alla parter. Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga. Nu ser vi alla fram emot en fantastisk fotbollsgala där svensk fotboll ska hyllas, säger Caroline Seger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".