Tinnerbäckshuset
1 av 3
Så här kommer Tinnerbäckshuset se ut. Byggnaden ligger bredvid US. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Stefan Fredriksson
2 av 3
Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på Region Östergötland, hoppas att fler sjukhus kommer bygga passivhus. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Byggarbetsplats
3 av 3
Nu pågår sprängningsarbetet. Första etappen beräknas vara klar 2019 och andra etappen 2021. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Linköping

Energisnålt på US – första sjukhuset i landet som får passivhus

1:54 min

Sveriges största passivhus byggs i Linköping. Tinnerbäckshuset är en del av US och den 24 000 kvadratmeter stora, energisnåla byggnaden beräknas kosta cirka 800 miljoner kronor.

Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på Region Östergötland, hoppas att passivbyggnader dyker upp på fler sjukhus.

– Det är jättespännande att bygga en så här stor byggnad på det här sättet, och att vi får visa upp för övriga Sverige att man kan bygga väldigt energieffektivt även i en sjukhusproduktion.

Passivhus har det allra lägsta behovet av köpt värme, kyla och el. Värmen kommer i huvudsak från människor som är i byggnaden och från belysning och utrustning. När vintern kommer får man tillsätta lite värme, och det är det helt lugnt att öppna ett fönster och vädra utan att systemet påverkas.

– Utmaningarna är att vi måste vara oerhört noggranna, dels i projekteringen och dels i utförandet, så att det verkligen blir tätt i alla konstruktioner, säger Stefan Fredriksson och fortsätter:

– Vi måste se till att vi uppfyller täthetskraven som finns i ett passivhus.

Nu pågår sprängningsarbetet och i vår kommer stommen börja monteras. Första etappen beräknas vara klar 2019 och andra etappen 2021.

Vi får visa upp för övriga Sverige att man kan bygga väldigt energieffektivt även i en sjukhusproduktion.

Här kommer barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin, beroendekliniken och habiliteringen hålla till. Även Linköpings universitet kommer finnas i huset och bedriva forskning. Närsjukvårdsdirektör Rolf Östlund ser många vinster med att närbesläktad verksamhet är på samma plats.

– Det innebär att vi kan dra nytta av varandras kompetens och säkerställa att vi har bra dialog mellan de olika delarna i psykiatrin, förklarar Rolf Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".