Elever i årskurs nio på Tegnérskolan i Säffle under en SO-lektion. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Brist på lärare gör att utbildning kortas. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio.
Helena Köhler lektor Linköpings universitet.
2 av 2
Helena Köhler lektor Linköpings universitet. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Kortare utbildning för ämneslärare

2:02 min

Ämneslärarutbildningen för högstadiet kortas för att öka söktrycket. På Linköpings universitet införs den nya varianten hösten 2018.

För att göra ämneslärarutbildningen i årskurs 7 till 9 mer attraktiv på arbetsmarknaden kommer utbildningen att kortas med ett halvår. I den nya förordningen ändras också hur många ämnen man kan läsa till två mot tidigare tre.

– Det är för att man vill få ut lärare snabbare i yrkeslivet.

Det saknas lärare och bristen kommer att bli större därför vill regeringen ändra på utbildningen för att se om fler kan lockas att söka till läraryrket.

Lektor Helena Köhler vet inte om det kommer att fungera och säger att det också handlar om att ge en mer positiv bild av yrket.

– Jag tycker att man måste satsa på att prata om hur fantastiskt det är att vara lärare. Att vara med när barn- och ungdomar lär sig saker och man ser i ögonen att någonting händer säger Helena Köhler. 

På Linköpings universitet kommer den nya varianten att införas hösten 2018. Men möjligheten att läsa den längre utbildningen med tre ämnen kommer också att finnas kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista