Viktor Perselli ska bli lärare i tyska, slöjd och svenska som andra språk.
Viktor Perselli ska bli lärare. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Linköping

Viktor är en av få som ska bli lärare i tyska

2:25 min

Det är svårt att fylla lärarplatserna i franska, tyska och spanska på Linköpings universitetet.

Till hösten ska ämneslärarutbildningen förändras för att göra den mer attraktiv. En handfull blivande lärare i vardera språk franska, tyska och spanska går utbildningen nu.

Viktor Perselli är en av dem som upptäckte nyttan av att kunna språk när han mötte kärleken.

– Jag avskydde tyska i gymnasiet och hoppade av. Så åkte jag till Frankrike och där träffade jag min fru som kommer från Tyskland.

Det är inte bara i franska, tyska och spanska som intresset är lågt för att bli lärare. Det gäller även ämnen som kemi, biologi och slöjd.

Ämneslärarutbildningen ska därför kortas och istället för att läsa tre ämnen blir det två. I och med det försvinner också möjligheten på Linköpings universitet att läsa moderna språk som ett tredje ämne. Programansvarig Helena Köhler förklarar varför.

– Anledningen är att det är få studenter som valt att läsa språken som ett tredjeämnen historisk sätt och 45 högskolepoäng för att undervisa i ett språk på högstadiet är för lite, säger Helena Köhler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista