Lena Hultman i nybildade föreningen Kvar i Ydre. Delawar Rezai t h.
1 av 3
Lena Hultman i nybildade föreningen Kvar i Ydre. Delawar Rezai t h. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Zmaray Mohammadi fyller 18 år nästa vecka.
2 av 3
Zmaray Mohammadi fyller 18 år nästa vecka. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Anna-Lena Svensson(S) vice ordförande i kommunstyrelsen i Ydre.
3 av 3
Anna-Lena Svensson(S) vice ordförande i kommunstyrelsen i Ydre. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ydre/Kinda

"Låt ensamkommande få bo kvar"

2:01 min

Uppdaterad 20 nov kl 12:44.

När unga ensamkommande fyller 18 år tar staten över ansvaret för dem – och de kan då tvingas flytta från sin kommun till en förläggning. I Kinda och Ydre vill många sätta stopp för det. Zmaray Mohammadi fyller 18 år nu i veckan och är orolig för att behöva flytta.

– Jag vet inte viken väg jag ska ta. Här har jag kompisar och känner mig bra och trygg, säger Zmaray Mohammadi som bor i Hestra i Ydre kommun.

När mina kompisar får negativa besked så blir jag jätteorolig. 

Men man har tillräckligt att oroa sig för utan att återigen behöva flytta till en okänd plats där man inte känner någon, det säger Danesh som även han bor i Ydre och är asylsökande.

– När mina kompisar får negativa besked om sin asyl så blir jag jätteorolig, säger han.

På onsdag väntas riksdagen besluta att kommunerna får dela på nästan 600 miljoner kronor för i år och nästa år med anledning av att många ensamkommande ute i kommunerna hunnit – eller hinner – fylla 18 år innan asylbeslutet kommer. Kommunerna får bidraget utan att behöva ansöka om det.

Det hade kunnat underlätta med ett sådant bidrag för den kommun som 19-åriga Somayeh bodde i när hon fyllde 18 och vars boende hon då fick flytta ut ifrån. Hon hittade av en slump en ledig lägenhet i en annan kommun via en bekant, berättar hon.

– Det var en svensk man och han sa att du kan bo i den här lägenheten tillfälligt.

Det är mer än bara en pengafråga.

Många kommuner har nu börjat planera för hur de ska göra i frågan om fortsatt boende för ensamkommande unga som blivit myndiga.

I Östergötland tar bland andra Linköping emot bidraget och låter ungdomarna stanna. Kinda kommun tvekar om att låta de ensamkommande som frågan berör, stanna. Medan politikerna i Ydre säger nej.

Anna-Lena Svensson är Socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Ydre.

– Det är mer än bara en pengafråga. Vi anser att i en så liten kommun som Ydre är så kan vi inte ta över statens ansvar i den frågan, säger hon.

Men bland invånarna i både Kinda och Ydre har det här rört upp känslor. Tre namninsamlingar har gjorts med över hundra namn i varje. Och helt nyligen bildades föreningen Kvar i Ydre, där Lena Hultman är engagerad.

Föreningen har diskuterat ett förslag med kommunen, berättar Lena Hultman.

– Om kommunen lämnat gratis någonstans där ungdomarna kunde bo så hade vi ställt upp ideellt. När en så pass stor grupp med engagerade människor vill ställa upp och göra någonting för sin kommun så är det synd att man tackar nej, säger hon.

Och asylsökande Delawar Rezai uppmanar kommunen att fundera ett varv till.

– Jag vill att kommunen tänker om och säger att "ni kan bo kvar", säger han.

I Kinda ska socialnämnden på torsdag diskutera ett förslag om ett hus som engagerade i kommunen föreslår att man kan använda för att låta ensamkommande som fyllt 18 år, bo i, tills de får beslut om sin asylansökan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista