Microsofts utvecklingskontor i Linköping
1 av 2
För en månad sedan öppnade Microsoft sitt enda svenska utvecklingskontor i Linköping. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Koshi Hamedi, strategichef på Microsoft.
2 av 2
Strategichef Koshi Hamedi säger att Microsoft anställer ingenjörer hela tiden till det nya kontoret. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Linköping

Här har Microsoft öppnat sitt enda utvecklingskontor i Sverige

1:47 min

Nu har it-jätten Microsoft slagit upp portarna till sitt enda svenska utvecklingskontor – i Linköping. Och det kommer skapa många jobb.

– Eftersom det här är ett fokusområde för Microsoft ser jag inte änden på det här. Vi anställer hela tiden, säger Koshi Hamedi, strategichef på Microsoft.

Som en del i Microsofts stora satsning på 3D köpte de upp Linköpingsbaserade Donya Labs i januari. För en månad sedan öppnade utvecklingskontoret.

Microsoft har anställt ytterligare tio personer och i dag jobbar 35 ingenjörer på kontoret. Koshi Hamedi säger att de hade behövt tio fler ingenjörer redan förra månaden.

Att hitta seniora utvecklare är en utmaning

– Linköping är generellt tacksamt för att vi har ett stort universitet och inte så många dataspelsföretag, där många av våra ingenjörer kommer ifrån. Men att hitta seniora utvecklare är en utmaning.

Koshi Hamedi var med och grundade Donya Labs för tio år sedan. Enligt DI Digital köpte Microsoft företaget för 700-800 miljoner kronor. Det får dock Koshi Hamedi inte uttala sig om, men han berättar att det kändes väldigt stort att Microsoft ville köpa hans företag.

– Det var fantastiskt. De planerna vi hade för vårt bolag, att växa vidare, fungerade väldigt bra med Microsofts planer för framtiden.

Donya Labs övertygade Microsoft att öppna utvecklingskontoret i Linköping då de såg en tillväxtpotential.

– Det är ju fruktansvärt bra för Linköping. Vi får in ett amerikansk high technology-bolag, och ett snabbväxande kontor där många ingenjörer kan komma och utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista