Krossade fönster Ektorpsskolan
1 av 2
Krossade fönster Ektorpsskolan Foto: Lisen Elowson Tosting
Peter Tellman lokalstrateg
2 av 2
Peter Tellman lokalstrateg Foto: Lisen Elowson Tosting
Norrköping

Kostnaden för sabbet kartläggs

2:13 min

Norrköpings kommun ska ta reda på hur mycket pengar skadegörelsen på skolor och förskolor egentligen kostar.

Idag finns en sammanställning över kostnader som visar utvändig skadegörelse men nu ska kommunen även göra en uppföljning för att ta reda på vad förstörelsen kostar i bland annat ökad arbetstid för personalen, något som aldrig har gjorts tidigare.

– Det sker ingen uppföljning idag men eftersom vi har så mycket skadegörelse så kommer vi att föreslå att en uppföljning ska göras, säger Peter Tellman, lokalstrateg Norrköpings kommun.

Som P4 Östergötland har berättat tidigare så har kostnaderna för skadegörelsen på förskolor, skolor, fritidsgårdar och sporthallar ökat stort i Norrköping.

Hitintills i år har fastighetsförvaltaren Norrevo registrerat utgifter på 3,5 miljoner kronor under kontot för skadegörelse, jämförbart med 2,1 miljoner kronor för 2012.

Det här handlar om skador på fastigheten men förstörelsen kostar mer än så säger Peter Tellman:

– Slår man sönder mycket fönsterrutor och glaset åker in i lokalen kan man inte använda lokalen förrän det är sanerat. Det här kostar både tid och pengar.

Det är kostnader som de här som utbildningskontoret tidigare inte har registrerat eller följt upp men som man nu vill få bättre koll på.

Förra veckan beslutade kommunen att införa de nya rutiner så snart som möjligt och här ska både faktiska kostnaderna samt tid och arbete som personalen lagt ner efter en skadegörelse redovisas.

Uppgifterna ska sen kunna ligga till grund för beslut som ska fattas om åtgärder för att försöka minska skadegörelsen, som bland annat kameraövervakning, säger Peter Tellman:

 – Det kommer att vara ett bra argument när vi pratar om övervakning av olika slag, säger Peter Tellman till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".