Dam med rollator. Foto: Erik G Svensson/Scanpix
1 av 2
Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Patrick Borén Läkemedelsverket
2 av 2
Patrick Borén Läkemedelsverket Foto: Läkemedelsverket
Östergötland

Många osäkra rollatorer saknas fortfarande

2:10 min

Trots försök att återkalla 45 000 rollatorer med säkerhetsbrister är det fortfarande många exemplar av den aktuella modellen kvar runt om i landet.

Det var i somras som Läkemedelsverket tog hjälp av Inspektionen för vård och omsorg, IVO för att samla in de rollatorer som behövdes åtgärdas, men det har inte gått så bra säger Patrick Borén, utredare vid Läkemedelsverket.

– Det går fortfarande ganska långsamt, det är en tredjedel som är återkallade, säger Patrick Borén till P4 Östergötland.

För ungefär två år sen återkallades 45 000 rollatorer av märket Dolomite Futura, tillverkad av företaget Invacare mellan september 2012 och april 2014.

Orsaken var ett problem med framgaffeln som kan bidra till att hjulen lossnar och delen måste därför bytas ut.

Men det har varit svårt att få in exemplaren av den aktuella rollatorn och därför begärde Läkemedelsverket i somras hjälp av IVO för att uppmana vårdgivarna att skynda på det här arbetet.

Men inte heller det har gett något vidare resultat, 30 000 rollatorer av modellen saknas fortfarande.

Hjälpmedelsservice som levererar rollatorer i Region Östergötland har samlat in och åtgärdat alla sina utlämnade rollatorer men det kan finnas brukare som köpt dem privat och inte har nåtts av informationen om säkerhetsbristerna.

Sedan 2015 har drygt 200 rapporter kommit in om incidenter där brukare har överraskats av att hjul lossnar berättar Patrick Borén:

– Många gånger går det bra men vi vet att det kan bli väldigt allvarligt om man faller när man är äldre, säger Patrick Borén.

Rollatorn har en förväntad livslängd på fem år och förhoppningen är nu att de kommer in på naturlig väg när de ska bytas ut på grund av att förbrukningstiden är utgången.

Men Patrick Borén önskar ändå att processen skyndas på.

– Jag skulle gärna se att vi får in fler. Vi fortsätter att jobba med det och samarbetar med tillverkaren och IVO om frågan, säger Patrick Borén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista