Jonas Alvin, årets östgötakock.
1 av 2
Jonas Alvin, årets östgötakock. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio.
Sallad med brysselkål och äpple.
2 av 2
Sallad med brysselkål, äpple och grönkålschips. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio.
Linköping

Piffa till brysselkålen på julbordet

1:41 min

Östgötakocken Jonas Alvin månar om de traditionella rätterna på julbordet men vill också tillföra mera grönsaker.

– Det är viktigt att vi har lite lättare rätter med mycket grönt som vi blandar med de tunga och feta rätterna på julbordet, säger Jonas Alvin, årets östgötakock, Stångs Magasin i Linköping. 

Recept sallad med brysselkål, äpple och grönkålschips

Brysselkål, en påse,  skär bor lite av den nedersta roten så ramlar de fula bladen bort. Dela den mitt itu, strö lite salt över,  in i ugnen 180 gr, ca 15 min

Häll den rostade brysselkålen i en skål. Ringla lite vinegrette (rapsolja drygt 2/3, rödvinsvinäger knappt 1/3, salt och peppar) över brysselkålen.

Ett Äpple, här användes Ingrid Marie, låt skalet var kvar, skär i sockerbitstora bitar, strö äppelbitarna över brysselkålen

Ringla lite Sriracha över (är en stark chilisås)

Mandel, flagad, rosta snabbt i stekpanna, strös över.

Grönkålschips strös över på slutet. Tvätta av kålen, torka ordentligt. Ta bort den hårda stjälken och bryt kålen i lagom stora bitar. Lägg allt i en bunke och bland om med olja och salt. In i ugnen 100 grader, lägg grönkålschipsen på en ugnsplåt med papper på. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.

Klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".