Arbetets Museum Strykjärnet foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
I år fyller Norrköpings främsta landmärke 100 år.

"Arkitektens dröm" fyller 100 år

0:41 min

I år är det 100 år sedan Norrköpings främsta landmärke strykjärnet stod klart på sin plats mitt i Strömmen. Karin Milles Beier är stadsarkitekt och kallar huset för en arkitekts dröm.

– Det är verkligen symbolen för Norrköping som stad och industristad, säger Karin Milles Beier, stadsarkitekt i Norrköping.

Hon kallar huset för "Det ultimata huset", och framförallt lyfter hon fram hur väl anpassat det är till platsen det står på.

– Det är faktiskt ett hus som har sju hörn och det är helt anpassar till platsen det står på med Strömmen som ska strömma på ömse sidor om byggnaden. Det är så vi vill att hus ska byggas, att man anpassar husen efter platsen. Som arkitekt tycker jag inte att man ska rita hus innan man vet vilken tomt man har. Huset ska förhålla sig till tomten det är inte tomten som ska förhålla sig till huset. Det ser vi tyvärr allt för mycket av idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista