Norrköpings filmfestival
Sofia Lantz och Marlene Lindahl från arrangerande filmföreningen Flimmer. Foto: Daniel Forsberg (Sveriges Radio)
Norrköping

Globala målen står i fokus på Norrköpings filmfestival

0:36 min

Idag startar den nittonde upplagan av Norrköpings filmfestival. Årets tema är de Globala målen, där världens ledare enats om tre fantastiska saker som ska vara uppfyllda 2030.

Hör hela intervjun om filmfestivalen längst ned i artikeln.

– Det är ett väldigt tacksamt tema att jobba med. Det handlar om minskad ojämlikhet, minskad fattigdom, miljömål och att göra världen bättre. Så det var inte svårt att hitta filmer som matchade det här målet, berättar Marlene Lindahl, projektledare på festivalen.

Arrangörerna bakom Norrköpings filmfestival är filmföreningen Flimmer och festivalen äger rum fram till och med den 28 november.

– Det ska finnas en röd tråd i programmet. Sedan har våra filmtittare, när de bedömt filmerna, fått svara på hur väl filmerna stämmer överens med det här målet, säger Marlene.

De Globala målen och Agenda 2030 är den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare någonsin har antagit. I begreppet hållbar utveckling integreras de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig. Med de Globala målen har världens ledare förbundit sig till att uppnå tre fantastiska saker fram till år 2030; att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att lösa klimatkrisen. Källa: globalamalen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista